pretrazivaci

Krolerski ili spider pretrazivaci...

Generalna — Autor mstankovic @ 12:40

Nacin indeksiranja ovih pretrazivaca je mnogo napredniji. Naime, pretrazivaci su razvili posebne programe (krolere odnosno spidere) koji sami surfuju i  neverovatnom brzinom indeksiraju ceo sadrzaj svake strane sajt-a, cime se baza znatno povecava.Kroleri rade po utvrdjenom algoritmu koji se, naravno, moze menjati.

Prednosti ove vrste indeksiranja su mnogo veca baza od Web direktorijuma, i revolucionarno sta su sta su doneli kroleri, a to je indeksiranje bas svake reci na strani i svake strane na sajt-u, tako da danas uz pomoc ovakvih pretrazivaca gotovo da ne postoji rec za koju necete dobiti neki link kao rezultat pretrage.

 


Web direktorijum...

Generalna — Autor mstankovic @ 00:05
Web direktorijumi predstavljaju, uslovno receno, najprimitivniji servis za podrsku korisnicima prilikom pretrage Interneta.Naime, to je prva vrsta search engine-a, i kao takva jasno je da je prevazidjena u mnogo tome.Indeksiranje na web direktorijumima vrsi sam covek ili u vecem slucaju vise ljudi, odnosno fizicki se u kategorije, odnosno direktorijume ubaciju adrese odredjenih sajtova. Naravno, to ima svoje prednosti ali i mane.Mana ovog nacina indeksiranja je ocigledna. Neophodni su ogromni ljudski resursi da bi svojom bazom mogli da pariraju ostlim vrstama pretrazivaca.

Search Engine

Generalna — Autor mstankovic @ 10:36
Prvi veci pretrazivac na web-u jeste Yahoo.com, koga su podigla dva studenta sa idejom da naprave listu svojih omiljenih web sajtova. U pocetku se na Yahoo naslo samo 10 sajtova,zatim 20, pa 50,100 i kako se broj povecavao rodila se ideja da naprave kategorije i da sve sajtove razvrstaju po njima. Takvi pretrazivaci nazivaju se "web direktorijumi"

Opsta podela pretrazivaca...

Generalna — Autor mstankovic @ 10:31

Opsta podela pretrazivaca je izvrsena na osnovu nacina indeksiranja web-strana. Ako je neka strana indeksirana od strane pretrazivaca to znaci da je njen deo ili ceo sadrzaj, na ovaj ili onaj nacin, ubacen u bazu tog pretrazivaca i da ce biti od nje pozivan, prilikom upita koji odgovara indeksiranom sadrzaju. Iz toga nastaje podela na:

  1. web direktorijume
  2. krolerske ili spider pretrazivace i
  3. meta pretrazivace

Prava informacija znaci sve...

Generalna — Autor mstankovic @ 14:00
Posto zivimo u svetu i eri informatike prava i tacna informacija znaci sve, skoro svi ljudi, ukljucujuci i mene koristi internet, tacnije pretrazivace kao jako dobro sredstvo za pronalazenje odredjene informacije koja nas interesuje.Ta informacija moze da bude bilo sta, od najobicnije gluposti do jako korisnih stvari kao sto je na primer trazenje posla.Kad odemo na stranicu nekog pretrazivaca i ukucamo na primer naziv neke kompanije koja nas interesuje, pretrazivac ce izbaciti rezultate po rangu, sto bolji rang na pretrazivacu to bolje.
«Prethodni   1 2

Powered by blog.co.yu