pretrazivaci

Jos koja rec o GOOGLE.....

Generalna — Autor mstankovic @ 11:16

Trenutno najpopularniji domaći, kao i svetski, pretraživač jeste Google.Na svetskoj sceni ne vidim mu ozbiljnu konkurenciju, dok kod nas je samo pitanje vremena kada će Pogodak preuzeti tron.Srpska verzija Google-a ne podržava dvojezične rezultate pretrage, i veoma često kao pogodak ''zaluta'' hrvatski ili bosanski pa čak i ruski sajt, što kod Pogot-ka nije slučaj.Očigledno da se ljudi iz Google-a nisu dovoljno pozabavili tom tematikom, inače ne verujem da je to problem koji oni ne mogu da reše.U svakom slučaju, imaju znatno veću bazu od Pogotka i brži odziv.

 


Pogodak

Generalna — Autor mstankovic @ 11:13

Najmadji domaći pretraživač.Delo Slovenaca koji su posle uspeha u svojoj zemlji i Hrvatskoj došli kod nas i napravili najozbiljniji pretraživač.Radi kao sinteza mete jer koristi bazu Googla, i kroler pretraživača jer ima i svoje krolere i svoju bazu koju administriraju ljudi, zbog čega podseća i na web direktorijum.U prevodu, izvukli su najbolje osobine svih pretraživača i napravili do sada najbolji search engine kod nas. Zbog svojih mogućnosti uveren sam da će uskoro postati najpopularniji domaći pretraživač.Treba pomenuti da je trenutno jedini koji za upit na jednom pismu daje rezultate i na drugom i to vrlo lepo sortirane.Da jedini prepoznaje koren reči, što znači da ima podršku za padeže.


Problemi domacih pretrazivaca 3

Generalna — Autor mstankovic @ 18:01

Sledeća jezička karakteristika nešeg govornog područja je u tome što za razliku od npr. Engleza koji nemaju ni jedan, mi imamo čak 7 padeža.Tako da je poženjno da pretraživač pored svih pomenutih mogućnosti iz predhodnih clanaka, ima i sposobnost da prepozna koren reči.Izricno je pričati o komplikovanosti ovog zahteva.Ukoliko pretraživač ne podržava ovu opciju, a korisnik otkuca ''novine'', ostaće uskraćen za stranice na kojima piše npr. ''novinama'', što nije dobro za popularnost.


Problemi domacih pretrazivaca 2

Generalna — Autor mstankovic @ 17:59
Neophodno je pomenuti da smo jedna od vrlo retkih zemalja koja ima dva pisma.Ćirilicu koja je službeno pismo i latinicu koja je mnogo više zastupljena na web-u zbog sličnosti sa alfabetom.To znači da bi naš pretraživač morao da nam za upit na latinici izlista i rezultate na ćirilici i obrnuto, što je zaista komplikovana procedura. Medjutim, ni to nije sve što se pisama tiče.Domaći pretraživač bi morao da nam za upit na latinici da i rezultate pretrage za taj isti upit na alfabetu, odnosno bez slova: č, ć, š, ž, ђ Nije potredno pominjati da se očekuje i obrnuto.

Problemi domacih pretrazivaca 1

Generalna — Autor mstankovic @ 17:46
Možda najveći problem domaćih pretraživača jeste odrediti koji je to domaći sajt.Da li su to svi sajt-ovi koji su na .yu domenu?Postoji veliki broj sajt-ova na engleskom jeziku koji se nalaze na .yu domenu.Oni nikako ne spadaju u domaće sajt-ove.Skoro polovina naših sajt-ova se nalazi na .com domenu.Njih treba indeksirati.Tu su i ostali domeni: .net, .org,... Dolazimo da zaključka da su domaći sajt-ovi oni koji su pisani za naše govorno područje.Ali kako napisati algoritam za kroler koji pravi razliku izmedju srpskog i bosanskog koji su veoma slični jezici?U takvim problemima, odnosno rešenjima tih problema se i vidi vrednost pretraživača.
 
NAPOMENA:Takvi problemi,sto se tice domena,uglavnom su u danasnje doba prevazidjeni uvodjenjem domena .rs za nase podrucje i domena .ba za pomenuto bosansko podrucje.Tako da gore pomenuti materijal je vezan za, sad vec, blisku istoriju pretrazivaca,tj. polako pocinju da jenjavaju. 

DOMAĆI SEARCH ENGINE 2

Generalna — Autor mstankovic @ 19:22

Domaći pretraživač predstavlja posebnu vrstu specijalizivanog pretraživača, koji je ograničen na govorno područje.Sve opšte vrste pretraživača, o kojima je bilo reči, mogu se naći i kod nas, što znači da i