pretrazivaci

Problemi domacih pretrazivaca 3

Generalna — Autor mstankovic @ 18:01

Sledeća jezička karakteristika nešeg govornog područja je u tome što za razliku od npr. Engleza koji nemaju ni jedan, mi imamo čak 7 padeža.Tako da je poženjno da pretraživač pored svih pomenutih mogućnosti iz predhodnih clanaka, ima i sposobnost da prepozna koren reči.Izricno je pričati o komplikovanosti ovog zahteva.Ukoliko pretraživač ne podržava ovu opciju, a korisnik otkuca ''novine'', ostaće uskraćen za stranice na kojima piše npr. ''novinama'', što nije dobro za popularnost.


Problemi domacih pretrazivaca 2

Generalna — Autor mstankovic @ 17:59
Neophodno je pomenuti da smo jedna od vrlo retkih zemalja koja ima dva pisma.Ćirilicu koja je službeno pismo i latinicu koja je mnogo više zastupljena na web-u zbog sličnosti sa alfabetom.To znači da bi naš pretraživač morao da nam za upit na latinici izlista i rezultate na ćirilici i obrnuto, što je zaista komplikovana procedura. Medjutim, ni to nije sve što se pisama tiče.Domaći pretraživač bi morao da nam za upit na latinici da i rezultate pretrage za taj isti upit na alfabetu, odnosno bez slova: č, ć, š, ž, ђ Nije potredno pominjati da se očekuje i obrnuto.

Problemi domacih pretrazivaca 1

Generalna — Autor mstankovic @ 17:46
Možda najveći problem domaćih pretraživača jeste odrediti koji je to domaći sajt.Da li su to svi sajt-ovi koji su na .yu domenu?Postoji veliki broj sajt-ova na engleskom jeziku koji se nalaze na .yu domenu.Oni nikako ne spadaju u domaće sajt-ove.Skoro polovina naših sajt-ova se nalazi na .com domenu.Njih treba indeksirati.Tu su i ostali domeni: .net, .org,... Dolazimo da zaključka da su domaći sajt-ovi oni koji su pisani za naše govorno područje.Ali kako napisati algoritam za kroler koji pravi razliku izmedju srpskog i bosanskog koji su veoma slični jezici?U takvim problemima, odnosno rešenjima tih problema se i vidi vrednost pretraživača.
 
NAPOMENA:Takvi problemi,sto se tice domena,uglavnom su u danasnje doba prevazidjeni uvodjenjem domena .rs za nase podrucje i domena .ba za pomenuto bosansko podrucje.Tako da gore pomenuti materijal je vezan za, sad vec, blisku istoriju pretrazivaca,tj. polako pocinju da jenjavaju. 

Powered by blog.co.yu