pretrazivaci

Krolerski ili spider pretrazivaci...

Generalna — Autor mstankovic @ 12:40

Nacin indeksiranja ovih pretrazivaca je mnogo napredniji. Naime, pretrazivaci su razvili posebne programe (krolere odnosno spidere) koji sami surfuju i  neverovatnom brzinom indeksiraju ceo sadrzaj svake strane sajt-a, cime se baza znatno povecava.Kroleri rade po utvrdjenom algoritmu koji se, naravno, moze menjati.

Prednosti ove vrste indeksiranja su mnogo veca baza od Web direktorijuma, i revolucionarno sta su sta su doneli kroleri, a to je indeksiranje bas svake reci na strani i svake strane na sajt-u, tako da danas uz pomoc ovakvih pretrazivaca gotovo da ne postoji rec za koju necete dobiti neki link kao rezultat pretrage.

 


Web direktorijum...

Generalna — Autor mstankovic @ 00:05
Web direktorijumi predstavljaju, uslovno receno, najprimitivniji servis za podrsku korisnicima prilikom pretrage Interneta.Naime, to je prva vrsta search engine-a, i kao takva jasno je da je prevazidjena u mnogo tome.Indeksiranje na web direktorijumima vrsi sam covek ili u vecem slucaju vise ljudi, odnosno fizicki se u kategorije, odnosno direktorijume ubaciju adrese odredjenih sajtova. Naravno, to ima svoje prednosti ali i mane.Mana ovog nacina indeksiranja je ocigledna. Neophodni su ogromni ljudski resursi da bi svojom bazom mogli da pariraju ostlim vrstama pretrazivaca.

Powered by blog.co.yu