pretrazivaci

Google

Generalna — Autor mstankovic @ 11:37

Kao šlag na tortu, Google je uveo još jedan parametar za sortiranje a to je koliko linkova sa različitih sajt-ova vodi do tog sajt-a.Što više linkova sa što više sajt-ova, govori da je sam taj sajt vrlo ozbiljan i da ga treba visiko rangirati.Zbog ovih prednosti, vrlo jednostavnog interfejsa bez opterećujućih popapova i grafike i veoma brzog odziva Google je veoma brzo postao vodeći pretraživač stavljajući u drugi plan Altavistu i Yahoo.Treba pomenuti saradnju sa Alexa.com-om koji pravi rang listu najposećenijih sajt-ova što je još jedan merodavan kriterijum za uspešno sortiranje.


Google

Generalna — Autor mstankovic @ 11:35

Ovaj pretraživač je postao vodeći iz dva vrlo jednostavna razloga a tiču se najbitnije stvari kod pretraživanja a to je sortiranje.Naime ljudi koji su odgovorni za sortiranje su napravili algoritam takav da je veoma bitno mesto gde se nalazi tražena reč,odnosno da svako mesto ima svoju težinu.Tako, reči u domenu su najteže, zatim dolaze naslovi sajt-ova, pa naslovi stranica pa tek onda same reči kao sadržaj strane.Ovaj sistem je u mnogome unapredio rangiranje i okrenuo ga potpuno ka korisniku.

 


Google

Generalna — Autor mstankovic @ 11:32

Nije moguće pričati o search engine-u, a ne pomenuti trenutno najveće ime u toj oblasti. Google je jedan od najmladjih ozbiljnijih pretraživača.Poznato je da je duže vreme radio sa minusom ali je imao cilj i uspeo je u tome.Od samog početka do danas Google svoje sponzore odvaja od rezultata pretrage zbog čega je stekao poverenje ogromnog broja korisnika.Jedan podatak govori da 21% korisnika Interneta Google drži kao home page.


Problemi pretrazivaca 3

Generalna — Autor mstankovic @ 11:29

Sledeća stvar koja se javlja, koja je za korisnike problem, a za pretraživače nije, jesu sponzori.Naime, pretraživači koji su se okrenuli malo više ka profitu su u rezultate pretrage ubacivali i sponzore i to vrlo dobro kotirane, iako nisu zadovoljavali upit korisnika.Takvi pretraživači su, logično gubili poverenje i posećenost a samim tim i sponzore.Sledeći problem koji se javlja jeste dupliranje pogodaka odnosno jedan korisnik-više domena.Korisnik ne želi da na listi pogodaka vidi npr. www.link.com i www.link.net ukoliko su to potpuno iste prezentacije.Problem je u tome koji prikazati a koji ne.Svaki pretraživač to rešava na svoj način ali je Google u tome najbolji.O tome ce biti reci kasnije. Ništa manji problem je više korisnika-jedan domen.To je karakteristično za domaće provajdere koji svojim korisnicima omogućavaju postavku njihovih prezentacija na svom serveru pa imamo npr. www.eunet.co.yu/korisnici/2005/petarpetrovic.


Powered by blog.co.yu